Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (2024)

Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (1)

Het belang van een gezond microbioom

Misschien heb je wel eens gehoord van de term “microbioom”. De meeste onder ons krijgen dan de associatie met bacteriën en de darmen, maar het microbioom is meer dan bacteriën en darmen. In en op ons lichaam bevinden zich allerlei micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en gisten. Gezamenlijk worden deze micro-organismen het microbioom genoemd. Ieders microbioom is uniek en het speelt zich niet uitsluitend af in de darmen. Niet alleen de darmen hebben een flora/microbioom. Ook de mond heeft een flora, de huid heeft een flora en de geslachtsdelen hebben een flora.

De darmen als informatiecentrum

De darmen informeren het immuunsysteem. Als er iets mis gaat in de darm dan gaat er ook iets mis in het immuunsysteem. De oorzaak van veel aandoeningen, inclusief auto-immuunaandoeningen, ligt dus bijna altijd in de darm. Bij een onderdrukte immuniteit kunnen de “slechte” micro-organismen dusdanig in hoeveelheid toenemen dat ze pathogeen (ziekteverwekkers) worden en een infectie veroorzaken. Het gaat altijd om de harmonie of het evenwicht tussen de verschillende soorten micro-organismen. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt, spreken we van een dysbiose.

Bij symptomen zoals huidklachten, allergie, diarree, steeds terugkerende ontstekingen en gedragsproblemen moet er altijd worden gekeken naar de darmgezondheid van je hond.

 • Chemische medicatie zoals antibiotica, ontstekingsremmers en vaccinaties.
 • Suikers en koolhydraten in brokken
 • Verstoort bioritme, te weinig slaap of slechte kwaliteit van slaap
 • Chemische schoonmaakmiddelen, chemisch ontwormen, antivlooien en -tekenmiddelen.
 • Tekort aan waardevolle nutriënten
 • Te steriele leefomgeving
 • Straling

Ziekte ontstaat niet van de één op de andere dag

Veel ziektebeelden ontstaan sluipend. Op het moment dat bijvoorbeeld kanker geconstateerd wordt, heeft je hond al vele jaren kanker. Veel honden overlijden tegenwoordig helaas al op hele jonge leeftijd aan kanker…. Wanneer artrose wordt vastgesteld bij je hond dan is dit proces al 2 à 3 jaar aan de gang. Wist je dat het verwoesten van de darmflora zelfs kan leiden tot alvleesklierkanker?

Het heeft zich opgebouwd in de loop der jaren. De hoeveelheid aan chemische middelen, vaccinaties, slechte voeding enz. en vervolgens de ongemakken die hierdoor ontstaan, oplossen met antibiotica en ontstekingsremmers. Zo wordt het een vicieuze cirkel.

Herken de signalen

Ieder kwaaltje of ongemak is een subtiel signaal. Neem als voorbeeld een oorontsteking. Ook de oren hebben een flora/microbioom. Je gaat naar de dierenarts en je krijgt corticosteroïdenzalf die je keurig toepast in de oren van je hond. De flora van de oren was al uit balans (ontsteking) en zal door de behandeling met corticosteroïden nog verder uit balans gaan. Als het de oplossing is dan zal die flora in de oren zich snel kunnen herstellen na de behandeling. Als het probleem terugkomt, is er meer aan de hand. Dan moeten de alarmbellen af gaan. Waarom komt dit terug? Een hond die niet kan herstellen en waarbij klachten steeds terugkeren, heeft altijd darmproblematiek.

Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (2)

Acuut en laaggradig

Er is een verschil tussen een acute ontsteking en laaggradige ontstekingen. Een gewone/acute ontsteking is een reddingsmechanisme van het lichaam. Het lichaam komt in actie om bacteriën te doden. Er ontstaat zwelling, roodheid en misschien een beetje koorts. Dat is de manier waarop het lichaam probeert te helen. Bij een ontsteking in de darmen zien we vaak diarree.

Een laaggradige ontsteking is in feite hetzelfde, maar dan op microniveau. Van alles een klein beetje met vaak vage symptomen. Een gewone/acute ontsteking brandt even flink en kan heftig zijn en lost zich daarna vaak snel op. Laaggradige ontstekingen zijn als een smeulend vuurtje en ontstaan door problemen in de darm. Vaak een doorlaatbare darm, Leaky gut. Tegenwoordig wordt de term “hyperpermeabele darm” gebruikt.

Er komen miniscule gaatjes in de darm door eerder genoemde oorzaken. Stoffen uit de darm lekken in het lichaam. Dit zijn vrnl afvalstoffen die via de ontlasting afgevoerd hadden moeten worden, maar nu elders in het lichaam lekken. Als je olie op het smeulende vuurtje blijft gooien, blijft de darm laaggradig ontstoken en ontstaan er steeds meer minuscule gaatjes in de darmwand.

Waarom chemische medicatie het probleem erger maakt

De vage klachten worden vaak behandeld met chemische medicatie. De dierenarts geeft even een antibioticakuur of een ontstekingsremmer. De symptomen verminderen, maar het onderliggend vuurtje zal blijven smeulen en de medicatie zorgt voor nog meer gaatjes in de darm. Een ontsteking zet het lichaam aan tot genezing, niet onderdrukken dus, tenzij het om een levensbedreigende bacterie gaat.

Het lichaam zal altijd blijven proberen om de ontstekingen op te lossen. Zo gauw je stopt met de medicatie zal het lichaam opnieuw proberen om de ontstekingen op te lossen. Met chemische medicatie werk je laaggradige ontstekingen in de hand. De dierenarts bedoelt dat natuurlijk niet zo, maar het is wel wat er gebeurt!

Wat is dan het alternatief?

Dat is voor ieder dier en mens verschillend, omdat het microbioom uniek is en bij ieder mens en dier anders is.

Een hond die geboren is met slechte darmflora, omdat de moeder een slechte een darmflora/dysbiose had, heeft al een slechte start. Die zien we vaak bij honden die uit het buitenland geadopteerd worden en voor lange tijd ondervoed zijn geweest. Bij een verstoorde darmflora is het echter niet dè oplossing om direct met probiotica te starten, tenzij het een formule is die ingrediënten bevat die de darmwand herstellen. Als er sprake is van een Leaky Gut dan moet eerst de darmwand worden hersteld.

Stap 1

Eerst moet er worden gekeken naar de parasitaire belasting en de overgroei van schimmels en gisten. Parasieten zoals giardia beschadigen de darmwand. Ook een overgroei aan schimmels en gisten kunnen de darmwand beschadigen. Ik test daarom altijd iedere hond op parasieten, schimmels en gisten. Een goede dierenarts zal bij darmklachten eerst een uitgebreid ontlastingsonderzoek doen en dus niet alleen op parasieten, maar ook op schimmels en gisten. In de praktijk gebeurt dit bijna nooit en wordt er direct antibiotica uit de kast getrokken. Met als gevolg; nog meer overgroei van de “slechte” micro-organismen.

Stap 2

Er moet daarnaast worden gekeken naar het slaappatroon van de hond. Krijgt hij voldoende rust en is de kwaliteit van de slaap goed?

Stap 3

Alle vormen van stress moeten worden vermeden. In de complete gezondheidstest wordt gescreend op alle stressfactoren die genoemd zijn bij de oorzaken die een negatief effect hebben op de goede bacteriën en andere micro-organismen in de darm.

Kortom kun je dat samenvatten in: alle chemische middelen moeten worden vermeden. De hond mag niet sporten (is enorm veel stress voor de darmen)en natuurlijk moet de voeding onder de loep genomen worden. Er mag alleen ontstekingsarm voedsel worden aangeboden en dat betekent dat de hond echt van de brokken af moet. Zetmeel, soja, granen, maïs en aardappelen zijn allemaal ontstekings-verhogend voedsel.

Hier lopen veel mensen vaak al vast. Om verschillende redenen willen ze niet overgaan op het voeren van rauwe, verse vleesvoeding. Maar dit is echt de een stap die gezet moet worden als je de darmen wilt genezen. (mits er geen complicaties zijn, zoals aandoeningen van de alvleesklier) Het gemak van brokken voeren, willen veel mensen niet loslaten. Of ze geven aan dat de dierenarts een dieetbrok heeft voorgeschreven en de dierenarts beweert dat die gaat helpen om de kwaal op te lossen.

Voor de juiste voeding moet je niet bij de dierenarts zijn

Helaas heeft een dierenarts heel weinig in zijn studie geleerd over het natuurlijk voedingspatroon van een hond. Wat een dierenarts in zijn studie krijgt voorgeschoteld over voeding is informatie die afkomstig is uit de commerciële diervoedingsindustrie die contracten afsluiten met dierenartsen. Het is dus niet meer dan een commercieel verdienmodel.

De samenstellingen van zgn. dieetvoer hebben niks meer te maken met voeding die gepast is voor je hond. Op mijn website kun je gratis het E-book “Van vulling naar voeding voor je hond” downloaden. Daarin kun je leren hoe je de ingrediënten kunt ontcijferen in hondenvoer. De meeste zullen schrikken wat ze hun hond nu te eten geven, terwijl ze ervan overtuigd waren toch echt heel goed voer te geven. Verdiep je dus eerst in wat je voert.

Stap 4

Verder is het belangrijk om te weten hoe de levels zijn van de B-vitamines bij je hond en de levels van vitamine K en D. B-vitamines, vitamine K en D worden in de darm aangemaakt. Deze waardes vertellen dus belangrijke informatie over het functioneren van de darm. In een aantal gevallen is het ook verstandig om de lever- en nierwaarden van je hond te weten. Ook dit wordt meegenomen in de complete gezondheidstest.

Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (3)

Houd de huidflora intact!

Een veel gestelde vraag die ik krijg is: Hoe vaak moet of mag ik mijn hond wassen? Antwoord: Het liefst nooit!!! Met het wassen van je hond dood je zijn complete huidflora/microbioom. Tsja… daarom vinden honden het zo heerlijk om na een wasbeurt, op de eerstvolgende wandeling, zich direct compleet in de modder te rollen of in een sloot te springen.

Alle hondenshampoo ’s, ook de zogenaamde natuurlijke vormen, bevatten SLS om het lekker te laten schuimen. SLS lossen zowel de goede als de slechte bacteriën van de huid op. Hondenshampoo ’s zijn voor de huid als een antibiotica voor de darmen. Gebruik ze nooit en neem je eigen shampoo mee als je hond naar een trimster moet. De enige shampoo die je veilig kunt gebruiken is de Castille soap van Dr. Bronner’s op een basis van kokosolie. Deze shampoo laat de huidflora intact. Het tast de zuurgraad en natuurlijke vetlaag van de huid niet aan. Ze zijn verkrijgbaar via mijn webshop in verschillende varianten.

Waarom nooit zomaar starten met probiotica bij darmklachten?

Omdat het voeding is voor parasieten, schimmels en gisten en wanneer er sprake is van een Leaky Gut, lekt probiotica door de darmwand en voedt dan ontstekingen elders in het lichaam. De eerste stap is dus vaststellen of er parasieten en overgroei aan schimmels en gisten zijn en of er sprake is van een Leaky Gut. Dan gaan we alle ontstekingsfactoren wegnemen, de darmwand herstellen en de darmen tot rust brengen. Dat vraagt tijd en medewerking van de eigenaar. Vooral bij gist- en schimmelinfecties kun je extreme verergering zien bij huidklachten wanneer je een probiotica in gaat zetten. Huidklachten door gist- en schimmelinfecties vragen om een strategie waarbij je de gisten eerst gaat verzwakken. Dat is een apart artikel waard.

Welke aandoeningen kunnen ontstaan door een ontstoken darm of Leaky Gut?

 • Allergieën
 • Huidklachten
 • Auto-immuunaandoeningen
 • Gewrichtsklachten
 • Hormonale klachten
 • Gedragsproblemen, angst en agressie

Ja, ook gedragsproblemen vragen eerst om herstel van de darmgezondheid, voordat je gedragstherapie kunt gaan inzetten.

Gedragsproblemen kunnen te maken hebben met een verstoring van de neurotransmitters. Neurotransmitters zijn hersenboodschappers en worden aangemaakt in de darm. Bijvoorbeeld serotonine is belangrijk om in een goede slaap terecht te komen. Depressie, angsten en agressie zien we vaak bij te lage serotonine-waardes. Ook castratie zorgt voor verlagen van hormonen en neurotransmitters. Een neurotransmitter probleem is vaak een darmprobleem. Vooral vaccinaties hebben een negatief effect op de neurotransmitters. Er moeten genoeg neurotransmitters zijn, maar ook de kwaliteit moet goed zijn.

GABA zorgt voor kalmte en evenwichtigheid en wordt ook weer aangemaakt in de darmen. Als GABA tekort schiet moet er dus worden gekeken waarom de hond niet genoeg GABA aanmaakt. Hormonen en neurotransmitters worden daarom ook meegenomen in de complete gezondheidstest.

Geeft jouw hond signalen?

Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (4)

Honden zullen altijd zelf signalen afgeven als hun darmflora uit balans is. Niet alleen via symptomen, maar ook met hun gedrag. Ze zullen zelf pogingen gaan doen om hun dysbiose te herstellen in de natuur. Honden rollen dan graag in de modder om de darmflora en de huidflora te bevolken met de juiste bacteriën. Ze drinken graag uit plassen of sloten en sommigen eten poep van andere dieren, grond of zand. Wij vinden dat vaak niet prettig, maar ze doen dit vanwege de geneeskracht. Wanneer je hond poep van andere dieren, grond of zand eet dan is dit echt een signaal van tekorten aan goede micro-organismen in de darmen.

Wat kun je zelf doen om de darmgezondheid van je hond te verbeteren?

 • Gebruik goede vetten. Goede vetten zijn natuurlijke ontstekingsremmers. Je kunt biologische kokosolie Extra Vierge, olijfolie, omega 3 (DHA en EPA) of algenolie toevoegen aan de voeding.
 • Een klontje roomboter bevat butyraat dat erg goed is voor een ontstoken darm.
 • Gebruik gepureerde kruiden en groente door het vlees voor extra vezels en geef 1 keer per week rauwe pens of boekmaag. Pens en boekmaag werken als een natuurlijke probiotica.
 • Als de darmwand intact is en je hond geen symptomen heeft die kunnen wijzen op Leaky Gut dan is het zeer waardevol om je hond een goede kwaliteit probiotica te geven.

Wat is dan een goede kwaliteit probiotica voor honden?

Ook dat is per hond verschillend aan welke specifieke bacteriestammen behoefte is. Via een energetisch testsysteem test ik dit altijd individueel uit. Er zijn veel verschillende soorten op de markt.

 • Probiotica met verschillende bacteriestammen
 • Combinatie van pre- en probiotica
 • Combinatie van probiotica en enzymen voor de spijsvertering
 • Combinatie van probiotica en kruiden om de darmwand te herstellen
 • Combinatie van probiotica en vitaminen en mineralen

Het is dus niet eenvoudig om zelf te bepalen welk product het beste is voor je hond. Ik kan je adviseren over de darmgezondheid van je hond. Ik kan specifiek testen hoe zijn of haar darmgezondheid is en hoe je die in een optimale gezondheid kunt houden of kunt herstellen. Dit kan alleen via een individueel advies op maat gemaakt voor het unieke microbioom van jouw hond.

Ik vraag dan wel of je echt wilt luisteren naar je dier, in wat hij of zij nodig heeft. Soms zijn er aanpassingen nodig, maar is het niet bijzonder hoe dieren zich continu proberen aan te passen aan onze levensomstandigheden? Ondanks alle stress die wij in hun leven brengen? Hun aanpassingsvermogen is groot, maar je hond verdient het wel om gezond stokoud te worden.

Daarin is hij afhankelijk van de keuzes die jij maakt en goede keuzes kunnen alleen gemaakt worden op basis van de kennis die jij tot je wilt nemen. Het is mijn missie om die kennis met je te delen, zodat jij de juiste keuzes kunt maken!

Ik speur de hele wereld af om het beste middel voor jouw hond te zoeken. Het maakt niet uit waar ik het vandaan moet halen. Ook al woon je in het buitenland dan kijk ik met je mee wat je daar als beste optie kunt kopen. Mijn kracht is dat ik grenzeloos kan werken en zo jouw dier de beste optie kan bieden.

Leaky Gut, welke ziektebeelden zijn het resultaat? Hoe voorkom je het en hoe los je het op bij je hond? / Blog | Holistic Dog Healing (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5415

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.