Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (2024)

  • Home
  • De baan op!

Genieten van mooi golf én lekker eten in Nederland. Bij deze 9 golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer verder) aanschuiven voor een sterrendiner.

Het zijn er misschien niet veel maar bij een paar golfbanen kun je om de hoek (maximaal anderhalve kilometer verder) aanschuiven voor een sterrendiner. Genieten van 9 of 18 holes en daarna van een sterrendiner.

Rijswijkse Golfclub (7,7*)

De Rijswijkse Golfclub ligt in de Randstad, tussen Den Haag, Rijswijk en Delft. De gevarieerde en uitdagende 18 holes golfbaan wordt gekenmerkt door goede en snelle greens, veel waterhindernissen en korte loopafstanden tussen de holes. De wind vormt vaak een extra uitdaging. De baan is als typische polderbaan ontworpen door golfbaanarchitect Donald Steel en werd geopend in 1989. Door aanpassingen van Alan Rijks heeft de baan zich wat meer ontwikkeld tot parkbaan.Reactie op Leadingcourses.com: "Het is en blijft bijzonder om in de zeer drukte regio Den Haag zo'n oase van rust en groen te vinden." En: "Leuke baan, geen bucketlist-baan."

Greenfee: 60 euro (18 holes, doordeweeks), 70 euro (18 holes, weekend), 33 euro (9 holes, doordeweeks), 38 euro (9 holes, weekend)
Meer info: rijswijksegolf.nl

* Cijfer op Leadingcourses.com, peildatum 26 april 2023

't Ganzenest | Rijswijk

Chefkok Erik Tas
In het pand naast de golfbaan zat eerder het restaurant van sterrenkok Niven Kunz. Erik Tas nam het in 2020 over, gaf het de naam 't Ganzenest en maakte er opnieuw een culinaire parel van, beloond met een ster eind mei 2022. De beoordeling van de Michelin gids wordt onderbouwd: "Tas behield de authentieke allure van het pand en friste het restaurant op met de nodige elegantie. Een blik op de kaart leert dat chef Tas een liefhebber en kenner is van topproducten als zeetong, kalfszwezeriken en wagyu. Hij sublimeert hun kwaliteit met garnituren die to the point zijn en diepgaande sauzen die zijn vakkennis aantonen. Erik Tas is een slimme chef die het beste uit zijn ingrediënten weet te halen. Hij weet dat less more is. Wees maar zeker: bij ’t Ganzenest is het product koning."

Overnachten kan in een van de suites van 't Ganzenest.
Meer info: ganzenest.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (1)

International Golf Maastricht (7,7)

International Golf Maastricht ligt op de Dousberg, net op de grens van Nederland en België, en is een van de hoogstgelegen banen van Nederland, uitkijkend over Maastricht en België. Er zijn letterlijk grensoverschrijdende holes: je slaat af in Nederland en landt in België. De Championship Course van achttien holes is een ruime en veelzijdige baan met een aantal lastige doglegs, verschillende windrichtingen en kleine hoogteverschillen. Daarnaast is er de Limburg Course met negen holes die in minder dan twee uur te spelen is. Golfers genieten van de heuvelachtige omgeving: "Genoten van het Limburgse landschap op de golfbaan. Elke hole en green weer een uitdaging als je zoals ik uit het vlakke westen komt." En ook op Leadingcourses.com: "De lay-out eerste 9 wat eentonig, tweede negen uitdagender."

Greenfee: 70/80 euro (18 holes, doordeweeks/weekend, Championship Course), 42,50/52,50 euro (9 holes, doordeweeks/weekend, Championship Course), 35/40 euro (9 holes, doordeweeks/weekend, Limburg Course)
Meer info: internationalgolfmaastricht.com

Rantrée | Maastricht

Chefkok Ralph Hermans
Rantrée ligt op de achtste verdieping van Dormio Resort Hotel wat een bijzonder uitzicht belooft. Dat ervoer ook de Michelin-inspecteur. "Je stapt het eclectische restaurant binnen dat een gouden gloed uitstraalt, en bewondert het magnifieke uitzicht op Maastricht en het omringende groen. Wat een binnenkomst! Ralph Hermans maakt de opwinding nog groter met zijn verleidelijke kaart en vegetarisch menu. Hier kookt men nog echt à la minute. De diversiteit van smaken en texturen creëert een rijk gevoel. De passie waarmee de wijnen worden voorgesteld, verovert het hart van elke fijnproever."

Overnachten kan in een van de hotelkamers in hetzelfde gebouw (Dormio Hotel De Prins van Oranje).
Meer info: rantree.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (2)

Bernardus Golf (8,8)

Bernardus Golf (zie foto hierboven) is geopend in september 2018 en heeft een uniek concept in Nederland: one day membership. Voor 150 euro kun je een onbeperkt aantal holes spelen en gebruikmaken van alle faciliteiten zoals het zwembad, de tennisbaan, de gym, sauna en hammam. Partner en kinderen hebben gratis toegang tot die faciliteiten.Joost Luiten speelt en oefent er regelmatig: "Bernardus is top, over alles is nagedacht. Een fantastisch clubhuis, een uitdagende 18-holes golfbaan en de beste oefenfaciliteiten van Nederland. Daarnaast is iedereen welkom en is het er gezellig." Op Leadingcourses.com zijn de beoordelingen ook positief: "Absoluut het mooiste clubhuis van NL. Baan speelt al geweldig ondanks de leeftijd. Fairways en greens zijn top. Horeca is top." En: "Mooie aanvulling op bestaande golfbanen. Fraai complex met ruim restaurant. Meerdere holes lijken wel op elkaar, greens supersnel maar eerlijk." Afgelopen mei 2022 werd hier het Dutch Open gespeeld.

Greenfee (lid voor een dag): 185 euro
Meer info:bernardusgolf.com/nl

Noble Kitchen | Cromvoirt

Chefkok Edwin Kats

Bernardus Golf in Cromvoirt komt nog het meest in de buurt van een klein golfresort. Naast de prachtige 18-holesbaan heeft het acht exclusieve lodges, serieuze wellnessfaciliteiten én het restaurant Noble Kitchen van sterrenchefkok Edwin Kats dat sinds begin 2020 een ster heeft. Kats had al een Michelin-ster met zijn restaurant Noble in Den Bosch maar heeft in no time ook een ster gekregen voor zijn broertje aan de golfbaan. Vorig jaar had een inspecteur van Michelin Noble Kitchen al in het vizier:“Zijn het ufo’s die geland zijn in een maanlandschap? Nee, in een van de ronde gebouwen vindt u dit prachtige restaurant dat wordt geflankeerd door golfgreens. Uniek! Een uitstekende chef kookt er contemporain, met een flinke knipoog naar Azië. De sushi zijn top, vis en vlees grilt hij heerlijk op de robatayaki.”


Overnachten kan in een van de acht lodges.
Meer info: noblekitchen.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (3)

Eindhovensche Golf (8,5)

De Eindhovensche is de beroemdste klassieker van Noord-Brabant, een initiatief van de Philips-familie en een ontwerp van golfbaanarchitect Harry Colt uit 1930. De variëteit aan bomen en struiken op de bos- en heidebaan is indrukwekkend. Het terrein is groot - honderd hectare - en bijna elke hole ligt geïsoleerd. “Prachtige bosbaan met op een paar holes heel mooie strategische bunkerpartijen”, zegt een golfer op Leadingcourses.com. Een ander: “Wat een topbaan. De ligging in een heidelandschap waar de familie Philips haar eigen arboretum heeft aangelegd is bijzonder.”

Greenfee: 165 euro (18 holes, NGF-leden zonder vast speelrecht op een golfbaan), 140 euro (18 holes, NGF-leden met speelrecht op een erkende baan).Let op: gastspelers alleen op werkdagen, handicap 28,0 of lager vereist.

Meer info: eindhovenschegolf.nl

De Treeswijkhoeve | Waalre

Chefkok Dick Middelweerd
De Treeswijkhoeve is gevestigd in een in 1916 gebouwde boerderij, voorheen behorend tot het Landgoed Treeswijkhoeve. Het restaurant bestaat al meer dan dertig jaar, in 2000 nam Middelweerd het samen met zijn vrouw over van zijn schoonouders. Sinds 2013 heeft De Treeswijkhoeve twee sterren. Michelin-inspecteur: “Het is een ervaring, die nog intenser wordt dankzij de creativiteit van de chef. Hij durft te combineren, contrasten te creëren, maar houdt de smaken altijd in balans. Zijn wildbereidingen moet u zeker uitproberen!”

De Treeswijkhoeve biedt geen overnachtingsmogelijkheden.
Meer info: treeswijkhoeve.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (4)

Old Course Loenen (7,7)

Alan Rijks heeft tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht een karakteristieke 9-holespolderbaan ontworpen waar wind vaak een bepalende rol speelt. Er zijn twee 18 holes qualifying routes beschikbaar met 18 verschillende afslagplaatsen door de gele en witte of de rode en blauwe tees te combineren. Op Leadingcourses.com waarschuwt een golfer de single handicappers: “Ik denk dat het voor hen misschien niet uitdagend genoeg is, maar voor golfers van mijn niveau, handicap 23, een erg leuke baan om te spelen.” En: “Zeer rustig gelegen aan drukbevaren Amsterdam-Rijnkanaal en je ziet op sommige punten varend Nederland voorbijkomen.”

Greenfee: 70 euro (18 holes, leden A- of B-clubs), 40 euro (9 holes, leden A- of B-clubs), 80 euro (18 holes, alle anderen), 50 euro (9 holes, alle anderen)
Meer info: oldcourseloenen.nl

’t Amsterdammertje | Loenen a/d Vecht

Chefkok André GerritsBegonnen bij de Kromme Dissel als leerling van Tonny Berentsen en sinds 2009 samen met zijn vrouw Geneviève aan het roer van het ’t Amsterdammertje. Achter elk gerecht zit een verhaal. “Of het nu mijn eerste jeugdherinnering aan eten is - de kip met citroen uit de oven van mijn moeder - of de warme avonden op het terras bij mijn schoonfamilie op de Antillen.” Michelin-inspecteur: “Wat een prachtige make-over heeft deze oude boerderij ondergaan! Het is er trendy - de open keuken is zeer knap - en er hangt altijd een leuke ambiance. Die vibe weet de chef te vertalen naar het bord: creatieve ingrediëntencombinaties monden uit in gulle smaken met diepgang. Dit noemt men een zaak met schwung.”

Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden bij ’t Amsterdammertje. Er is wel een arrangement met een overnachting in het Apollo Hotel Vinkeveen inclusief taxi.

Meer info: restaurantamsterdammertje.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (5)

Golfclub Heelsum (8,1)

Groot voordeel van de golfbaan in Heelsum is dat die op zandgrond ligt. Dus ook bij regen en nachtvorst vaak goed bespeelbaar. Heelsum heeft drie lussen van negen holes: Airborne, Sandr en Helsum. Het is een natuurlijke baan waar het landschap en de golfbaan vloeiend in elkaar overlopen en er zijn nog kenmerken te vinden van de laatste ijstijd. Nog een voordeel als je van uitdagingen houdt: het is een van de weinige banen in Nederland waar potbunkers te vinden zijn. Golfer op Leadingcourses.com: “Prachtige golfbaan midden in de natuur. Goede layout en de lussen die we speelden (Sandr-Airborne) zitten prima in elkaar. Genoeg lengte, variatie en uitdaging.”

Greenfee: 42 euro (9 holes, ma-do), 47,50 euro (9 holes, vr-zo), 72,50 euro (18 holes, ma-do), 80 euro (18 holes, vr-zo)
Meer info: gcheelsum.nl

De Kromme Dissel | Heelsum

Chefkok Tonny Berentsen
Het restaurant is gehuisvest in een oud-Saksische boerderij uit de 17de eeuw en heeft al sinds 1971 een ster. Er wordt vanuit een klassieke Franse basis modern gekookt. Michelin-inspecteur: “De rijke geschiedenis laat zich meteen voelen door de ambiance die er hangt. De chef is klassiek geschoold, maar staat niet stil. Hij durft creatief te zijn, verrast soms met Aziatische inspiraties, maar weet ook dat de smaak moet primeren.”

Overnachten kan in het ernaast gelegen en aangesloten Fletcher Hotel-Restaurant Klein Zwitserland.
Meer info: krommedissel.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (6)

G&CC Lauswolt (8,4)

G&CC Lauswolt heeft een mooie 18-holesbaan in een prachtig, rustig en bebost gebied van Friesland met ook sparren en dennen. De oorspronkelijke negen holes (architect Frank Pennink, 1966) zijn gemixt met de nieuwe holes (Donald Steel, 1996). De meeste holes liggen in het 125 jaar oude bos, vijf liggen er in een open natuurgebied waar wind en water een grotere rol spelen. Een golfer schrijft in zijn review dat de baan niet voor niets in de lijst van 25 mooiste banen van Nederland staat: “Prachtig uitdagende parkbaan met zeer goede voorzieningen. Controle over je slagen is van groter belang dan afstand! Absolute aanrader.”

Greenfee: 48 euro (9 holes, ma-do), 53 euro (9 holes, vr-zo), 75 euro (18 holes, ma-do), 80 euro (18 holes, vr-zo)
Meer info: golfclublauswolt.nl

De Heeren van Harinxma | Beetsterzwaag

Chefkok Arjan Bisschop
In het aangrenzende Hotel Landgoed Lauswolt vind je het sterrenrestaurant De Heeren van Haarinxma. Het restaurant maakt veel gebruik van lokale leveranciers en van kruiden en groenten uit eigen tuin. Michelin-inspecteur: “Maak u op om in stijl te tafelen, want het klassieke kader van dit statig landhuis is tot in de puntjes verzorgd. Dat geldt ook voor de keuken van de talentvolle chef, wiens gerechten zeer bewerkt zijn en wel eens verrassen door de combinaties van contrasterende smaken. De uitstekende wijnen maken het plaatje compleet.”

Overnachten kan in Hotel Landgoed Lauswolt met 65 kamers, een panoramisch uitzicht over het landgoed en wellness area.
Meer info: deheerenvanharinxma.nl enlauswolt.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (7)

Golfclub De Dorpswaard (7,7)

De golfbaan is buitendijks aangelegd in het oude stroomgebied van de Maas op de grens van Gelderland en Noord-Brabant. Gerard Jol is erin geslaagd hier een uitdagende 9-holesbaan te ontwerpen die opvalt door de waterpartijen en de hooggelegen greens. Een golfer schrijft op Leadingcourses.com: “Door de verschillende afslagplaatsen hebben we een heel leuke 18-holesronde kunnen spelen. Mooie omgeving en prachtig uitzicht vanaf terras.” En: “Wat een schitterende zeer geonduleerde 9-holes golfbaan is dit. Goed onderhouden. Door het ontwerp moet er soms flink gelopen worden.”

Greenfee: 37,50 euro (9 holes), 55 euro (18 holes)
Meer info: dorpswaard.com

Flicka | Kerkdriel

Chefkok Thomas van Santvoort
Vrijwel aan de golfbaan, met de dijk ertussen, ligt restaurant Flicka. Nadat het restaurant slechts ruim een jaar open was, ontving Van Santvoort al een Michelin-ster, in 2018. Michelin-inspecteur: “In dit fraai gerenoveerde pand langs de Waal schrijft Thomas van Santvoort zijn eigen verhaal. Hij bezit een mooi cv en dat zult u snel merken. Het diverse samenspel van moderne gerechten is hier mooi in evenwicht, de chef kookt beheerst en speelt graag met aciditeit voor wat extra pep. De sommelier vult dat lekkers aan met interessante associaties.”

Er zijn vier suites bij Flicka.
Meer info: restaurant-flicka.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (8)

The Mondial, International Golf & Short Game Center (7,5)

Het complex heeft in 2019 met een andere eigenaar een nieuwe naam gekregen: The Mondial. De Nieuwegeinse Golfclub is gewoon blijven spelen op de baan die in 1985 ontworpen is door Alan Rijks. Naast de 9 holes wedstrijdbaan heeft The Mondial een 9 holes par 3 baan, een uniek Short Game Center en andere shortgamefaciliteiten. De wedstrijdbaan is een afwisselende parkbaan met veel water. De snelweg A27 is soms, afhankelijk van de wind, een minpunt, maar het uitzicht op het aangrenzende Kasteel Heemstede is fraai. Een van de reviews: “Bijzonder leuke baan met veel variatie in de holes. Water, bunkers, het is er allemaal en gelukkig niet onoverkomelijk. Greens zijn uitdagend.”


Greenfee: 37,50 euro (9 holes)
Meer info: themondial.nl

Restaurant Kasteel Heemstede | Houten

Chefkok: Ollie Schuiling
Sinds dit voorjaar mag Restaurant Kasteel Heemstede weer op deze lijst. In 2020 raakte het restaurant zijn ster kwijt maar sinds de nieuwe chefkok Ollie Shuiling er de scepter zwaait, is de ster terugverdiend. Het restaurant is gevestigd in het souterrain van de buitenplaats Kasteel Heemstede. Het oorspronkelijke buitenhuis is gebouwd rond 1645 maar brandde in 1987 volledig af. Pas in 2002 werd de renovatie afgerond en sindsdien biedt het plek aan een restaurant met verschillende chefkoks. Wat volgens de Michelingids het geheim is van Schuiling? “Kraakverse topproducten, hemels diepgaande sauzen en inventieve bereidingen die volume en verrassing creëren. Met enkele elementen geeft hij herkenbare smaken een extra dimensie. Dit is een waar sprookjeskasteel!”

Er zijn geen overnachtingsmogelijkheden in het kasteel, maar wel in het nabij gelegen Van der Valk - Hotel Houten (2,5 kilometer).
Meer info: restaurant-kasteelheemstede.nl

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (9)
Golfreizen Vakantie al geboekt? Dit zijn de beste golfresorts van Europa in 2024 volgens Leadingcourses.com 21 feb Reizen

Lees meer over

Banen Culinair

Golfen én vorstelijk dineren? Bij deze golfbanen zit een sterrenrestaurant om de hoek (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 6342

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.